Kezelje társasházait online, alakítson ki közösségeket! Házfal

Mindenki tudja milyen hangosak, zavaróak lehetnek a szomszédok, főleg, ha egy társasházban élünk. Gyakran viszont nem is gondolnánk mi milyenek lehetünk mások számára, hiszen, ami nekünk természetes az nekik zavaró lehet. Ezért összeválogattunk pár tippet, hogy megmutassuk mivel lehet javítani a társasházi közösségen.

Hogyan legyünk jó szomszédok?

 

1. Légy barátságos másokkal

 

 

Nem feltétlenül kell ismerned mindenkit, főleg, ha egy nagy létszámú társasházban élsz, de egy egyszerű köszönés sokat segíthet. Egy kisebb közösségben könnyebb arcokat megjegyezni, neveket megtanulni és egy barátságos kapcsolat megkönnyíti a később felmerülő kérdések megválaszolását vagy problémák megoldását.

-          Ismerd meg a közös képviselőt. Készíts egy listát az elérhetőségekről, hogyha bármiféle probléma miatt szükség lenne rá.

-          Vegyél részt a közösségi fórumokon, közgyűléseken. Megismertetni magad a szomszédokkal az első lépés a még jutalmazóbb kapcsolatok felé.

 

 

 

jó szomszéd

 

 

 

 2. Halkan lépj be és ki a házból

 

 

A parkolótól az ajtóig sétálni és oda-vissza normálisnak tűnhet, de figyelembe kell venned milyen hangos is tud lenni egy ember. Kerüld a lépcsőn való trappolást, különösen, ha napfelkelte előtt indulsz, vagy késő este érsz haza. Próbáld kerülni a fapadlón cipőben való járkálást (hagyd a cipődet a bejáratnál), nem minden lakó dolgozik a megszokott munkaidőben. A zajokat próbáld suttogás szinten tartani a folyosón. Hangos nevetés és beszélgetés is kellemetlen lehet, míg mások pihenni próbálnak. A főbejárt és a lakásod ajtaja is hangos, ne hagyd, hogy becsapódjanak.

 

 

haza út

 

 

 3. Figyelj oda a zajszintre a lakásodban

 

 

Ez a legtöbbet panaszolt dolog a társasházakban. Több mindenre kell odafigyelned, ha valaki felett élsz. Puha lábbeli kevesebb zajjal jár, mint a kemény cipők, magassarkúak. Ha valaki megkér, hogy kicsit halkabban legyél, akkor próbáld megbeszélni vele.

-          A porszívót próbáld a hétvégéken használni vagy, amikor tudod, hogy az emberek dolgoznak. A falakon átszűrődő zaj és vibrálás zavaró lehet.

-          Próbáld ki a „csendes időt” a gyerekekkel. Engedd őket rohanni, ugrálni napközben, de este abba kell hagyniuk. Tölts velük sok időt kint a szabadban.

-          Halkítsd le az elektronikai dolgokat, mint például rádió és tv. Helyezd át őket olyan falhoz, aminek a túloldalán nincsenek szomszédok. Ha szeretnél játszani a videó játékaiddal azt mindig egy adott időpontban tedd.

 

 

szomszéd zajok

 

 

4. Ismerd a lakások parkolóhelyeit

 

 

Tiszteld a parkoló helyeket és ne dupla parkolj. A helyi szupermarketekben és köztéri parkolókban is zavaró, nem még, hogy a bérházaknál.  Néha lehetséges, hogy van a vendégek számára fenntartott parkolóhely, de ha mégse, akkor kérjük meg vendégünket, hogy parkoljon egy a város által fenntartott parkolóban, ne egyik szomszédunk helyén.

 

-          Attól, hogy valaki nem veszi igénybe a parkolóhelyét még nem jogosít fel arra, hogy te használhatod.

 

 

parkolóhely

 

 

 5. Ajánld fel segítségedet az idősebb szomszédjaidnak

 

 

Ha látod őket bevásárlószatyrokkal a parkolóban, kérdezd meg, hogy tudsz-e segíteni vagy tartsd az ajtót, míg ők behozzák. Ha látod, hogy a leveleik már kupacokba gyűlnek, vagy nem látod esténként felkapcsolódni a villanyt, kopogj be és nézd meg, hogy minden rendben van-e.

 

 

segítsünk az idősebbeknek

 

A cikk írója:

A Házfal.hu oldal tulajdonosa. 2013-tól a KépviselőKódex oldal alaptója és rendszeres blogolója.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is

1 hozzászólás

Hozzászólok
  1. 5 tipp, hogyan legyünk jó szomszédok /2.rész/ | KépviselőKódex

    […] Előző cikkünkben már beszámoltunk az első 5 tippről, hogy hogyan lehetünk jobb szomszédok egy társasházban, azonban még van plusz 5 javaslatunk a lakóknak. […]

    2015.07.20. 17:37:32 Válasz

Szóljon hozzá

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapjon értesítést a legfontosabb történésekről, teljesen ingyen. Legyen mindig naprakész!

Házfal.hu - társasházi közössségi rendszer

A Képviselő kódexet a Házfal támogatásával hoztuk létre. A Házfal új formáját teremti meg a társasházi életnek. Práblja ki Ön is teljesen ingyen a hazfal.hu oldalon.

Kipróbálom ingyen