Kezelje társasházait online, alakítson ki közösségeket! Házfal

Komoly bírságra számíthat, aki az adóhatóság megkerülésével adja ki lakását vagy házát. A bírság mértéke milliós nagyságra is rúghat, pedig évi egy millió forint jövedelemig csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni. Ez azt jelenti, hogy például havi 80 ezer forintos bérleti díj esetén meghatározott esetben, a befizetett adó alig több, mint 12 ezer forint havonta.

Mindezek ellenére ma Magyarországon a lakásbérleti szerződésekből befolyt összegek jelentős része a fekete- vagy szürkegazdaságot erősítik. Kevesen gondolnak bele abba, hogy egy rosszindulatú szomszéd bejelentése is elég ahhoz, hogy az adóhatóság nyomozásba kezdjen, ráadásul az átutalással történő bérleti díj kiegyenlítés komoly alapot ad a gyanakvásra.

 

Jogok és kötelezettségek:

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy bérbeadó és bérlő között írásbeli szerződés jöjjön létre, mely mindkét felet védi a későbbiek során. Hogy mire érdemes igazán odafigyelni a szerződés megkötésénél, a kötelező elemeken túl, bővebben a KépviselőKódexen.

Lakásbérleti szerződésről bővebben

 

Bérbeadó számára különösen előnyös, sőt, a hivatalos utat járva szinte kihagyhatatlan, a közjegyző által okiratba foglalt szerződés. Egyszeri plusz költséget jelent csupán, azonban pereskedésnél, végrehajtásnál előnyt jelent, ha a bérlő nem akar kiköltözni. A közjegyző által szerkesztett okirat további előnye, hogy tartalmazza a szükséges lépéseket arra az esetre, ha a bérlő nem tud, vagy nem akar kiköltözni. Aki még ezeken túl is fél attól, hogy egyszer nem tudja majd kirakni bérlőjét, megteheti, hogy ingatlanát részben adja bérbe, abból egy helyiséget megtart saját használatra, melyről rendelkeznek a szerződésben is. Ennek a kitételnek köszönhetően, bérbeadó bármikor jogosult a bérlemény felkeresésére.

 

Bérbeadó kötelezettségei közé tartozik, hogy az ingatlant rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bérlő rendelkezésére bocsássa. Bérlő kötelezettsége, hogy rendletetésének megfelelően használja azt, valamint a bérleti díjat a meghatározott ideig bérlőnek megfizesse. Bérlő köteles továbbá bérbeadó számára lehetővé tenni a használat ellenőrzését és eltűrni a rendkívüli felújítási munkálatok elvégzését.

 

Érdemes pontosan ismerni a bérlő jogait, hogy bérbeadóként ne érjenek senkit kellemetlen meglepetések. Ezek a következőek: bérlő jogosult az ingatlant nyugodtan használni, nem lehet fenyegetni, bántalmazni, valamint értesítés és az új kulcsok átadása nélkül, zárat cserélni. A bérlőt birtokvédelem illeti meg bérbeadóval szemben akkor is, ha nem tartja be a bérleti szerződésben foglaltakat, illetve akkor is, ha már nem áll fenn a bérleti jogviszony. Természetesen megoldás azért van, ha bérlőnket ki szeretnénk költözetni. Ehhez a következő lépéseket érdemes betartani:

 

 

Itt fontos megemlíteni, hogy amennyiben a bérleti szerződést közjegyző által okiratba foglalták, és azt végrehajtási záradékkal látták el, a fenti felsorolásból a per kihagyható – mely valószínűsíthetően a leginkább időigényes – és a felmondási határidő végeztével, azonnal kérhető a végrehajtás.

 

Hogyan működik az adózás?

Amennyiben nincs szükség számlára, lakást magánszemélyként, adószám nélkül is bérbe lehet adni. Ha számlára van szükség, adószám az adóhivataltól igényelhető. Az ingatlan bérbeadás alapesetben áfa mentes, de lehet kérni az áfa körbe tartozást. Fontos tudni, hogy mindenképpen áfa köteles: garázs, autóbeálló kiadása, valamint, ha eu-s tagország adóalanyának, itt tanuló vagy dolgozó személyeknek adja valaki bérbe ingatlanát.

 

Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem kalkulálásakor a bevételeket minden esetben csökkenteni kell a felmerülő költségekkel. Ezt megtehetjük átalányadózással, vagy tételes költségelszámolással. Átalányadózás esetében, a bevételek csupán 10 százaléka számolható el költségként, azonban ehhez semmiféle igazolás nem szükséges. Ezzel szemben, a tételes költségelszámoláshoz gyűjtögetni kell a számlákat, melyet érdemes megfontolni, mert így a bevételek csökkenthetők a bérbeadás folytatása érdekében felmerült költségekkel. Ilyenek például az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatos rezsiköltségek is. Ezzel kapcsolatban meggondolandó, hogy a mérőórákat bérbeadó átíratja bérlő nevére, vagy sem. Abban az esetben ugyanis, ha a tulajdonos nevén maradnak, akkor az így megfizetett rezsi költség is bevételnek számít, és így az átalányadózás nem feltétlenül jó megoldás. Azonban, ha bérlő nevére szólnak a közüzemi számlák, akkor az így megfizetett díjak nem jelennek meg sem bevételként, sem költségként. Levonható költségek még, a bérbeadó más településen megfizetett bérleti díja, és az ingatlan értékcsökkenési leírása.

Albérlő Atlasz

 

Az értékcsökkenés kiszámításának alapja, az ingatlan beszerzéskori értéke. Az amortizáció 50 évig számolható, tehát évi 2 százalékos értékcsökkenéssel csökkenthető a bevétel lakások és házak esetében. Ha meghatároztuk az adóalapot, annak 16 százaléka lesz az adófizetési kötelezettség. Ha a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot, 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, a teljes összegre vonatkozóan. Jó hír, hogy ez a tétel maximalizálva van, nem lehet több évi 450 ezer forintnál.

 

Miért jobb a hivatalos út?

 

Mindenki maga dönti el, hogy a fentiek ismeretében soknak vagy megfizethetőnek tartja a kiszámított adót, de amennyiben az adóhatóság tudomást szerez a be nem vallott jövedelemről, a következő retorziókkal élhet:

 

Könnyű kiszámolni, hogy a hivatalos út megkerülésével néhány év alatt a bírság akár milliós tétel is lehet. Ezért én mindenképpen a bevallást javaslom.

Források

A cikk írója:

A Rácz és Pál Ügyvédi Iroda Infokommunikációs szakjogásza, legfontosabb szakterületei közé tartozik a polgári jog, gazdasági jog, bankjog, ingatlanjog, az infokommunikációs szektort érintő jogterületek (médiajog, távközlési jog, reklámjog, szellemi alkotások joga, e-kereskedelmi jog , adatvédelmi jogi ), közbeszerzési jog és a gazdasági büntetőjog.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is

Szóljon hozzá

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapjon értesítést a legfontosabb történésekről, teljesen ingyen. Legyen mindig naprakész!

Házfal.hu - társasházi közössségi rendszer

A Képviselő kódexet a Házfal támogatásával hoztuk létre. A Házfal új formáját teremti meg a társasházi életnek. Práblja ki Ön is teljesen ingyen a hazfal.hu oldalon.

Kipróbálom ingyen