Kezelje társasházait online, alakítson ki közösségeket!

Minden esetben fel kell hívni a tulajdonosok figyelmét, hogy az ingatlan birtokbavételét követően a lakók által megszavazott közös költéség terheli az ingatlant. A társasház működését garantáló okok miatt a
nem fizetés esetén a társasház közös képviselője intézkedik annak behajtásáról.

A jogszabály értelmében a közös költség körébe tartozik a nem megosztott tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség – lépcsőház, tetőtér, pince – fenntartása és karbantartása, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások – felújítás, korszerűsítés. A közös költség a lakások méretétől és a fenntartás költségétől függ.

 

A közös költség számtalan díjból áll össze.

Ezektől eltekintve vannak továbbiak is, melyek helyenként változhatnak. Talán a legjellemzőbb a közös képviselő. Amennyiben a társasház magánszemélyt bíz meg a házfeladatainak elvégzéséhez, az illető a saját tiszteletdíját is belekalkulálja a közös költségbe.Erre a törvény szerint lehetősége is van.

 

Tipikusan a közös költség részét képezhetik a társasház víz-, csatorna-, szemét- és takarítási díja. A víz- és csatornadíj nem képzi részét a közös költségnek ha saját vízórával rendelkezik a lakás.

A szemétdíjat többféle módon is megállapíthatja a lakóközösség. Vagy a lakások között osztják el a díj összegét, tehát minden lakás ugyan annyit fizet vagy a lakók között, mely talán igazságosabb megoldás hiszen az a lakás ahol hárman laknak, feltehetőleg több szemetet generál mint az az ingatlan ahol csupán egy fő lakik.

Közös költségen túl

Mára jellemzően a lakóparkokban élők számolhatnak azzal, hogy az építtető cég bizonyos lakóparkon belüli területek tulajdonjogát nem adja át a lakóknak. Ez külön a közös költségen felüli költséget jelenthet. Ilyen szolgáltatás lehet a térvilágítást, vagy csapadékcsatorna használati díjja.

Fizetésre való felszólítás

A cikk írója:

A Házfal.hu oldal tulajdonosa. 2013-tól a KépviselőKódex oldal alaptója és rendszeres blogolója.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is

Szóljon hozzá

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapjon értesítést a legfontosabb történésekről, teljesen ingyen. Legyen mindig naprakész!

Házfal.hu - társasházi közössségi rendszer

A Képviselő kódexet a Házfal támogatásával hoztuk létre. A Házfal új formáját teremti meg a társasházi életnek. Práblja ki Ön is teljesen ingyen a hazfal.hu oldalon.

Kipróbálom ingyen