Kezelje társasházait online, alakítson ki közösségeket!

 

A tavasz beálltával sok ember elkezdeti az otthoni kertészkedést. Miért kéne ezt másképp tenni egy társasházban élőnek. Véleményem szerint a sok beton placcból egy kis összefogással és lelkesedéssel gyönyörű zöld területeket lehetne ki alakítani.  mint tudjuk a kétkezi munka eredményei siker élményeké válnak és a közös feladatok közelebb hozzák egymáshoz a betonrengetegben elő, egymástól elidegenedett embereket.

 

A világ nagy városaiban a városi kertészkedés már régóta az élet része. Magyarországon még gyerekcipőbe jár de a ökológiai szemléletre fogékony önkormányzatok, civil szervezetek, oktató intézetek, egyházak komoly szerepet vállalnak a gyors terjedésben.

 

Hogyan fogjunk bele?

 

A budapesti társasházak udvarai általában sötétek kevés napfény jut le. Éppen ezért nem hagyományos módon érdemes ültetgetni a növényeket mert azok hamar a pusztulásba kerülnek. Érdemesebb úgy belefogni a kertépítésbe, hogy azt egy gondos tervezési szakasz előzi meg akár úgy, hogy ki kérjük a szakemberek segítségét. Egyébként sok zöldesítés pályázati lehetőség kínálkozik napjainkban.
Amennyiben a lakó közösség úgy dönt, hogy belevág a zöldesítésbe, mindenképpen szükségük lesz egy koordináló emberre, aki lehet a közös képviselő vagy egy lelkes lakó is. Tudatni kell  a lakókkal, hogy a munkálatokat egy jól átgondolt tervezés előzte meg és be kell mutatni a költségeit. Nyilván valóan nem filléres munkálatokról beszélünk de mint említettem sok pályázati lehetőség is fenn áll.

Folyamat

 

Példa folyamatunkban egy átlagos belvárosi társasházon keresztül mutatnám be a folyamatokat amelynek udvara teljesen betonozott és növénymentes. Első lépésben fel kell venni a szakemberrel a kapcsolatot aki ezek után ki fog jönni és felméri a terepet és készít egy memo szakvéleményt( pályázatokhoz kell) ez kb. 15-20 Ft+ÁFA. Ezután elkészülhet a részletes kerttervezési ajánlat ami magába foglalja a koncepciós tervet, a kiültetési tervet, a növényjegyzéket, ápolási útmutatót valamint a látványtervet. A dokumentum körülbelül 100 ezer Ft+ÁFA költséget jelent. Ezt a tervezetet bemutatjuk a lakóknak aki véleményezik egy lakó gyűlésen ahol esetlegesen lehetőség van módosítani is. Mindenképpen érdemes elhívni a kerttervezőt a lakógyűlésre. Ha megszületik a döntés és egyetértésre jutnak a lakók, akkor következik a kivitelezés és annak a költségei.

 

Költségek jelenetős része csökkenthető ha a lakók össze fognak és bizonyos részekre pályázni is lehet az önkormányzatoknál.

 

Költségek: (200-300nm2 betonos udvar esetében körülbelül)

 

Ha ezeket a költségeket összeadjuk egy jelentős össze jön ki. Ám nem szabad elfelejtetnünk milyen sok pozitív hatása van egy szakember által kialakított igényes kertnek. Növeli az ingatlanok értékét. A lakók élet színvonalát jelentősen emeli. Kialakul egy harmonikus környezet. A kert gondozása pedig összeköti az embereket és a házban a közösségi élet egy jelentős pontja lehet.

A cikk írója:

Szeretek írni és megosztani tapasztalataimat és véleményemet. Én is társasházi lakó vagyok, és élvezem :)

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is

Szóljon hozzá

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapjon értesítést a legfontosabb történésekről, teljesen ingyen. Legyen mindig naprakész!

Házfal.hu - társasházi közössségi rendszer

A Képviselő kódexet a Házfal támogatásával hoztuk létre. A Házfal új formáját teremti meg a társasházi életnek. Práblja ki Ön is teljesen ingyen a hazfal.hu oldalon.

Kipróbálom ingyen